A till Ö Thailand

Inför resan till Thailand

Inför din resa till Thailand är det bra att vara förberedd och här listar jag information från A-Ö som kan vara bra att veta innan resan till Thailand.

Acklimatisering Thailand
Thailand är tropiskt hett och fuktigt. Bangkok är officiellt utnämnt till världens hetaste huvudstad. Temperaturen kretsar ofta kring 30 grader. Låter kanske inte så imponerande, men 30 grader i Thailand känns märkligt nog hetare än 30 grader hemma. Luftfuktigheten är hög, i regel 66–83 procent. Det är klibbigt och svettigt. Så ta det lugnt i början, drick mycket vatten och boka gärna rum med luftkonditionering om du är känslig för värme.

Bussar Thailand
Thailändska långfärdsbussar är billiga och minst lika bekväma som de i Europa. Baw Kaw Saw, det statliga bolaget, står för de säkraste och pålitligaste transporterna – utgår alltid från stans busstation. Air-con bussar, rot air, är bäst om du åker på dagen. Effektiv luftkonditionering, tonade rutor, stoppade och reglerbara säten. Bagaget åker säkert i särskilda bagageutrymmen. VIP-bussar är bäst för nattresor. Dessa har fåtölj liknande säten och service som på flygplan. Svep in dig i filt mot den oftast alltför effektiva luftkonditioneringen.

Droger Thailand
Undvik! Thailand har inlett ett stenhårt krig mot narkotika. 2003 dödades 2500 människor under mystiska omständigheter. Straffen är hårda. Många resenärer testar tyngre droger på Ko Pha-Ngnans fullmåne fester eller andra platser. Resultatet blir ofta förödande, i värsta fall crazy hospital i Suratthani eller hemskickad med flyg till Sverige som ett viljelöst paket

Elefanter Thailand
Inget djur symboliserar Thailand så mycket som elefanten. För ett århundrade sedan fanns vilda elefanter vid Bangkoks stadsgräns. På 1900-talet krympte djungeln. Och bestånden minskade. Nu finns 2000–3000 elefanter i vilt tillstånd och 5000 som tämjts.

Gay Thailand
Thailand är tolerant, det är förbjudet enligt lag att diskriminera homosexuella och transpersoner. Transpersoner (mestadels män till kvinnor) är vanligt förekommande, accepterade och i många fall också väldigt populära. I folkmun kallas de ladyboys, eller på thai kà-thoy. Att gå hand i hand, man och man, eller kvinna och kvinna, lär inte få någon att lyfta på ögonbrynet. I Thailand är det dessutom vanligt att man gör det oavsett om man är ett par eller inte. Det är helt enkelt ett sätt att visa vänskap.

Insekter Thailand
Malaria befinner sig på reträtt i Thailand. Få besökare drabbas. Risken är störst i djungel klädda gränsområden mot Burma och Kambodja (exempelvis Ko Chang), särskilt under regnperioden. Malariamygga är aktiva efter mörkrets inbrott. Trion långärmat, långbyxor och mygg stift hjälper på kvällar. Använd myggnät när du sover. Malaria tabletter biter på vissa typer av malaria, men rekommenderas exempelvis inte av malaria centret i Bangkok. Denguefeber orsakas av dagaktiv mygg. Myggmedel och långärmat är enda försäkringen mot dengue. Läs inlägget om Denguefeber

Järnvägar Thailand
Thailands järnvägskarta påminner om ett slarvigt vävt spindelnät. Ändå funkar det bra. Du kan tuffa hela vägen till Suratthani och Hat Yai i söder, till Nong Khai vid gränsen mot Laos, till Kanchanaburi i väster och bergen i norr. Resorna är bekväma och billiga. Tåg är dessutom säkert. Farten är så låg att du hinner se detaljer och fånga landskapets skiftningar. Nattåget från Chiang Mai till Bangkok är en favorit. Tågvärdar går runt och serverar nudlar och dricka. Du somnar till ett tropiskt mörker och vaknar till Chao Phrayas gröna flodslätt, bufflar, risfält och kretsande storkar. Läs inlägget Raka spåret i Thailand

Läsk Thailand
Thailändsk läsk innehåller mer färg än Disneys samlade produktion. Serveras ofta i plastpåse med is, gummisnodd och nedstoppat sugrör (försäljaren vill behålla flaskan i pant). Lila Fanta smakar smågodis, röd Fanta smakar rött och grön Fanta smakar, tja, tuggummit Bugg kanske.

Mat Thailand
Egentligen skulle man kunna resa hit enbart för matens skull. Köket tillhör världens bästa. Starkt och pikant blandas med mjukt och syrligt. På något mirakulöst sätt kompletterar smakerna varandra, ger rätterna spännande nyanser i stället för att kväva och dominera. 
Räkor smakar alltid räkor, kyckling smakar alltid kyckling, inte bara starkt och hett. Gå gärna till stans matmarknad och testa dig fram. Där finns billig och vällagad husmanskost. 

Några favoriter: pad thai, nudel variant på pyttipanna, ofta med stekta ägg, räkor, groddar, krossade jordnötter och chili. Khao phat, vanligaste lunchrätten, ris, vårlök och annat grönt med räkor, skinka eller kyckling och ofta ägg.
Kaeng khiaw-waan kaj, grön kycklingcurry. Tom yam kung, Thailands national soppa, syrlig och skoningslöst het med räkor, lime, svamp, citrongräs och färska kryddor. Läs inlägget om Mat från olika regioner i Thailand

Nationalparker Thailand
Thailand har 112 nationalparker. Många av dem är välbevarade hemligheter. Alla är värda ett besök. Åtskilliga har informationscenter, vandringsleder, mat och enkla övernattningsmöjligheter. Tigerdjungeln i Khao Yai, Sai Yok, Thale Bans regnskog, Similan, Tarutao och Kaeng Krachan tillhör Sydost-Asiens finaste parker. Läs inlägget om National Parker i Thailand

Ormar Thailand
Kungskobra, pyton och krait. Alla finns i Thailand. Läs mer om giftiga ormar och djur i Thailand.

Rabies Thailand
Farsoten finns. För några år sedan dog en ung svensk kvinna efter en resa i Thailand. Undvik hundar, undvik katter och apor. Blir du biten eller slickad på ett sår, finns vaccin på sjukhusen. Smärtfritt, smidigt och absolut livsnödvändigt.

Säkerhet Thailand
Thailand är ett vänligt land, men ett land med avgrundsdjupa inkomstklyftor och hög arbetslöshet. Våldsbrott är sällsynta. Stölder och ficktjuvar desto vanligare. Särskilt under nattliga resor, på busstationer och flygplatser. Se också upp för kontokorts bedrägerier. Ha alltid ditt kort under uppsikt och granska kvitton. Hotellens säkerhets fack är långt ifrån alltid hundraprocentiga, gäller särskilt om du förvarar kontokort här. MC-olyckor skördar årligen svenska turisters liv.

Muai Thai Thailand
Ritualer, musik och tuffa fighter. Köp biljett direkt på arenorna så slipper du bli lurad. Mest genuint och spännande är Lumphini Boxing Stadium på Rama IV Road strax öster om Lumphiniparken i Bangkok.
Tel 02-2528765. Biljetter kostar 500–1500 baht, beroende på plats. Tisdag, fredag och lördag är matchdagar. 

Vill du köpa en egen boxpåse går det bra hos Lumphini Stadiums. Fråga efter en hjälpsam kvinna vid namn Maturos.

Den andra av Bangkoks klassiska arenor, Ratchadamnoen Boxing -Stadium, ligger inte långt från Khao San Road och Democracy Monument.
Adressen är Thanon Ratchadamnoen Nok.
Måndag, onsdag, torsdag och söndag är matchdagar. Biljetterna kostar 500–1500 baht, beroende på plats. Undvik söndagar då det är mest turister.

Under vattnet Thailand
Att snorkla. men också att ta dykcertifikat är populärt i Thailand. Dykskolor finns i princip överallt där det finns hav och turister. Ön Ko Tao i Siambukten domineras av dyksugna. Similan och Ko Lipe i Andamanhavet har häpnadsväckande korallrev och Thailands förmodligen klaraste vatten. Svenska dykinstruktörer finns bland annat i Phuket, Ko Samui, Krabi och Khao Lak.

Vett och Etikett Thailand

1. Att hälsa på Thailändska
Thailändare skakar inte hand så som vi gör i Sverige, utan istället använder dem sig av en gest som kallas för ”WAI”. För att göra en ”WAI” för man ihop händerna med handflatorna mot varandra i huvudhöjd/brösthöjd beroende på vem man hälsar på, samt att man bugar lätt på huvudet. Hur högt händerna ska lyftas beror på vem man hälsar på.

När man hälsar på munkar, dignitärer eller äldre människor bör händerna lyftas upp i höjd med ögonen. För jämnåriga räcker det att man gör en ”WAI” i brösthöjd.

Barn hälsas vanligtvis inte med ett WAI, utan istället räcker det att le och nicka som hälsning till barnen. Man ”WAIAR” heller inte personal som till exempel servitörer. Det skulle anses mycket konstigt att hälsa en servitör på detta sätt.

Thailändare har väldigt många olika sätt att göra sin ”WAI” på, som dem använder olika beroende på hurdant tillfället är. Som utlänning är det nästan omöjligt att se skillnad på de olika sätten. Thailändarna brukar ha överseende med detta, och uppskattar att turister hälsar tillbaka med ett ”WAI” även om gesten kanske inte utförs på rätt sätt. Som turist kommer du att bemötas genom ett WAI många gånger under din resa till Thailand.

2. Kungen hyllas i Thailand
Nästan alla Thailändare hyllar kungen och han är väldigt omtyckt bland invånarna i landet. Därför är det bäst att vara försiktig, och inte uttala något nedsättande om Thailands kund. Man ska helst inte ens skämta om kungen.

Det ses till och med som en hädelse att stanna ett tappat rullande mynt med foten, eftersom kungen är avbildad på myntet. Man ska heller aldrig knycka ihop sedlar med kungens avbildning på.

3. Tappa inte humöret
Uppträdande gentemot andra människor är mycket viktigt i Thailand. I västvärlden ser vi uppriktighet och öppenhjärtighet som bra egenskaper, men i Thailand ser man detta som meningslöst och generande.

Det är mycket viktigt att aldrig tappa humöret i Thailand. De som besöker Thailand måste alltid se till att aldrig råka skrika, eller ens höja rösten hur frustrerande en situation än tycks vara. Thailändare försöker alltid lösa problem med lugn, tålmodighet och ett bra humör.

4. Huvudet är heligt i Thailand
Huvudet anses som heligt i Thailand. Man ska därför aldrig klappa eller vidröra en Thailändares huvud, inte ens i de allra vänligaste välmening.

Som motsats till huvudet som anses heligt är fötterna, som anses vara den lägsta och mest orena kroppsdelen. Den värsta förnedringen man kan göra mot en thailändare är att peka fötterna mot hans eller hennes huvud! Tänk på att försöka hålla ordning på fötterna, och vik in benen istället för att peka rakt ut med fötterna. Lägg aldrig någonsin upp fötterna på bordet.

Andra gester som bör undvikas i Thailand är till exempel att ha ett aggressivt kroppsspråk eller vifta med armarna. Det anses vara oartigt att placera sig högre än någon som är äldre, klokare eller har mer kunskap än sig själv. Man bör heller inte använda vänster hand då man äter, skakar hand eller ger gåvor till någon annan eftersom den vänstra handen ofta anses vara oren.

4. Vett och etikett vid handel/shopping
Många turister som besöker Thailand passar ofta på att shoppa loss, eftersom allting är så billigt i landet! När man shoppar är det mycket vanligt att man prutar. Det är faktiskt så vanligt, att försäljarna förväntar sig prutning och därför sätter överpriser som förstapris på det dem säljer.

Man ska pruta då man är i Thailand! Dock bör man vara medveten om att när man väl accepterat ett pris, så kan man aldrig dra sig ut affären i efterhand. Detta skulle anses vara mycket fult, och är totalt oacceptabelt bland de Thailändska försäljarna.

Kom ihåg att det är acceptabelt att pruta på marknader och hos gatuförsäljare. Dock ska man inte pruta på till exempel hotell, mat eller på köpcenter där fasta priser är utsatta.

5. Tid
Thailändare uppskattar punktlighet men det är inte alltid så noga.

6. Presenter
Presenter uppskattas, men de behöver inte vara dyra. Svensk kristall är alltid en bra present i Thailand. Man öppnar inte presenter i närvaro av den som gav den.

7. Hemma
Familjen är viktig och flera generationer lever ihop. Äldre behandlas med stor respekt.

Svenska medborgare får vid ankomsten till Thailand automatiskt ett kostnadsfritt 30-dagars visum. Detta kan förlängas med 10 dagar i landet. Vill du stanna längre, ansöker du om turistvisum på den thailändska ambassaden. Detta är giltigt i 60 dagar och går att förlänga med 30 dagar i Thailand. Långstannare brukar korsa gränsen till Malaysia eller Laos för att redan samma dag kunna börja om på ett nytt visum i Thailand. Läs mer om visum till Thailand

X-rated Thailand
Sexturism är Thailands stora skamfläck. All prostitution är olaglig. Ändå finns den överallt. Landet har tusentals bordeller, tusentals prostituerade och någonstans kring 750000–1000000 hivpositiva. Förlorarna är många. Särskilt risfältens fattiga bondflickor som säljs, förbrukas och dör i sexindustrin.

Å Thailand
Eller egentligen flod. Mekong bildar gräns mot Laos. Mekong är också namnet på en av Thailands populäraste drycker, en småskum ris whiskey.