Ban Phe Lokalbuss

Songthaew även kallad lokalbuss

Om du vill åka lite längre kan du ta lokalbussen i Ban Phe som går flera flera gånger per dag. Lokalbussen går bland annat tur och retur mellan Ban Phe och Rayong.

Visste du att Songthaew kallas grisbil av vissa?

Jag tar inget ansvar för att denna information är helt korrekt eftersom att jag har lånat den mesta text från https://rayongbostad.se/songthaew.html som jag har omformulerat till mina ord.

Songthaew RayongOBS! Betala bussresan efter att ni klivit av, genom att gå fram till chauffören och betala, ca 1 bath per km. Ha jämna pengar.

Det finns flera olika Songthaew som kör olika linjer precis som lokalbussar hemma i Sverige. Skillnaden här är att det inte finns några hållplatser, bara start och stoppstation.

Vill du åka med ställer du dig utmed vägen och höjer handen för att visa att du/ni vill åka med. Oftast tutar chauffören när chauffören ser en eller flera potentiella passagerare.

När man vill kliva av, vilket man kan göra precis vart som helst, använder man ringklockan som finns inne i flaket, oftast i flakets tak. Det är olika färger på Songthaews för de olika linjerna. De linjer som används mest av turister och "långliggare" presenteras här.

Rayong - Ban Phe - Laem Mae Phim - Laem Son (mörkblå songthaew)

Bussen startar vid "Songthaew-stationen" i Rayong och kör ut på Sukhumvit väg 3 och kör till trafikljuset till Ban Phe och kör igenom Ban Phe. Den stannar till vid songthaew-hållplatsen vid färjeplatsen till Kho Samet, sen fortsätter den förbi Suan Son och igenom Mae Phim och sen mot Klaeng. Efter ca 7-8 km där vägen lämnar stranden i Mae Phim tar den höger ner mot Laem Son. 

När bussen är framme i Laem Son vänder den och åker tillbaka samma väg till Rayong. Se tidsschema i fotot nedan, det korta namnet är Phe och det långa Mae Phim. De går från Rayong var 30:e minut från kl.06:00 till kl.18:00.

Rayong - Ban Phe - Laem Mae Phim - Laem Son (mörkblå songthaew)


Rayong - Ban Phe (mörkblå songthaew)

Denna Songthaew kör samma sträcka som ovan men vänder i Ban Phe. De går också från Rayong var 30:e minut, men med 15 minuters förskjutning mot bilen ovan. Första start 6:15 och sista 19:15. Se tidsschema i fotot nedan, det korta namnet är Phe och det långa Mae Phim.

Table minibuss from Rayong - Ban Phe
Bild lånad från https://rayongbostad.se/bildersongthaew.html


Rayong - Mae Ramphueng Beach (vit bil)

Bussen startar vid "Songthaew-stationen" i Rayong, kör sedan ut på Sukhumvit väg 3 fram till trafikljuset vid Tapong. Där tar den höger och kör utmed stranden fram till kommungränsen vid Vita Stenen, den klippiga parken mellan Mae Ramphueng-stränderna, där den vänder. Avgång var 10:e minut.
Ingen songtaew trafikerar den andra östra delen av Mae Ramphueng-stranden.


Rayong - Mae Ramphueng Beach (vit bil)Ändhållplats i Rayong efter blå buss 

Stig av på ändhållplatsen från den mörkblå bussen i Rayong och byt till en annan buss för att tex komma till Passione (Laemthong) resan kostar 15 Bath, säg vart du ska och någon visar/talar om vilken buss du ska ta.

När vi var på Passione och skulle vidare till Central Plaza, tog vi en "egen" songthaew som vi betalade lite extra. En annan gång gång tog vi moppetaxi.


Bangkok Buss

Länk: Bus Thailand Tickets
Det går att åka direktbuss, förstaklass air-con bussar, från Ekamai (östra) bussterminal i Bangkok till Ban Phe och som avgår varje timme. Bussen körs av Cherdchai turer och kostar ca 155 baht. Beroende på trafiken tar det upp till ca 4,5 timmar för att nå Ban Phe.

Central and East Bus Bangkok