Mat från olika regioner i Thailand
Maten i Thailand betyder väldigt mycket för befolkningen då vardagens sociala sammankomster nästan alltid inkluderar något ätbart. Många rätter i små portioner är inte alls ovanligt vid måltider och sammankomster.
Här nedan ska jag lista några exempel från de olika delarna i Thailand.
Maträtter från centrala Thailand
Röd Curry, Grön Curry och Panang Curry
Tom Yum Kung
Brukar klassas som Thailands nationalrätt. Soppa med färska räkor, citrongräs etc
Tom Kha
En kokosmjölkssoppa, inte sällan serverad med kyckling.
Thaimat från norr
Khao Soi
Äggnudlar med curry.
Nam Phrik Ong
Kokt fläskfärs med bland annat chili och tomat.
Maträtter från nordöstra Thailand
Khao Niaow
Klibbigt ris som ofta förvaras i en liten bunke och äts med händerna. Ofta doppar man riset i skålar med starka röror och såser innan det tuggas. (bästa riset enligt mig)
Som Tam
En ofta mycket kryddstark papayasallad, med grön, omogen papaya, chili, lime, fermenterad fisksås (eller pla ra på thailändska). Enligt mig är denna jättegod men kan vara stark i smaken.
Gai Naeng
Grillad kyckling, ofta "marinerad" i fisksås, citrongräs, vitlök och peppar.
Maträtter från södra Thailand
Masaman Curry
En matig soppa med kokosmjölk, potatis och gul lök samt kyckling eller annat kött. Enligt mig går det lika bra utan kött eller med räkor.
Gul Curry
Varierande rätter med just gul curry
Smaklig måltid!
6 comments
Va fin blogg, maten såg jätte god ut :) !
SvaraRaderaTackar!
SvaraRaderani har skrivit fel på några maträtter...
SvaraRaderaHej anonym: Du får gärna rätta oss på det som är fel.
SvaraRaderaMaten är värd en resa i sig! :)
SvaraRaderaSvar: ÖB = Galne Gunnar = Rusta = Jula, whatever. Kärt barn har många namn, så jag gjorde ett eget! ;)
Veiken: Du har så rätt!
SvaraRadera/Stina
Hej
Berätta gärna hur du hittade hit.
Tack för din kommentar,