Thailands högtider och festivaler

Datum för högtider och festivaler i Thailand

Januari

Paraplyfestivalen

Hålls i Chiang Mai, norra Thailand i mitten av Januari. Du firar det traditionella hantverket att göra paraplyer av trä och papper.

Kinesiska nyåret

Många thailändare med kinesisk ursprung firar det kinesiska nyåret som infaller lite olika år från år men det är någon gång i slutet av januari eller i början av februari. Bra plats att se mer av det, är att besöka chinatown i Bangkok.

Februari

Makha Bucha

Den tredje av årets stora buddhistiska högtider. Används för att samla andliga meriter, thailändarna besöker sina "wat" denna dag kan du också se ljuståg. (Datum fullmåne i feb)

Blomsterfestivalen

I Chiang Mai anordnas en stor blomsterfestival den första veckan i februari.

Mars

Thai Kite

Sport och musikfestival med uppvisningar. Himlavalvet fylls med drakar i landets alla hörn.

April

Songkran

Det thailändska nyåret, 13-15 april (på vissa turistorter upp till en veckas firande). Buddhabilder badas, munkar och äldre hedras av yngre genom att vatten hälls över deras händer. Vi turister kan förvänta oss en och annan skopa vatten som slängs obarmhärtigt över en. Här kommer ingen undan. Poliserna som dirigerar trafiken i vägkorsningarna är inplastade till tänderna. Pistolen i plastpåse och kommunikationsradion likaså, alla deltar i spektaklet. Var försiktig i trafiken då det händer mycket olyckor under nyårsfirandet

Maj

Kröningsdagen

Den 5:e maj hålls en ceremoni för att fira Kung Bhumibol Adulyadej (Rama 9) krönings dag.

Visakha Bucha

Den dag i maj när det är fullmåne firas den viktigaste högtiden i den buddhistiska kalendern. Mässor hålls i form av ljusprocessioner vid templen för att högtidlighålla Buddhas födelse, död och upplysning.

Raketfestivalen

Bun bang faj

En ljudlig tillställning som är tänkt att blidka den hinduistiska regn guden. Här förväntas god fruktsamhet både på privat och det jordbruksmässiga planet. Här vinner den som byggt den mest spektakulära hemmagjorda raketen som når högst, smäller högst och ger ifrån sig de största krevaderna.

Juni

Phi-ta-kon

Under juni firas den exotiska festivalen i nordöstra Thailand. Du ber om regn och firar Buddhas näst sista reinkarnation som prins Vessandorn. Unga män klär ut sig till andar (kallas Phi ta khon) som under två dagar går i parader på gatorna.

Juli

Asanha puja

Vid fullmåne i juli. Till minne av Buddhas första predikan. Nationell helgdag. 

Augusti

Drottningens födelsedag

Den 12:e augusti fyller den thailändska drottningen Sirikit år och för att fira detta påkostat stora dekorationer på byggnader. De mest luxuösa finner du i Bangkok utmed Ratchadamnoenavenyn och omkring Grand Palace.

September

Båtfestivaler, Kings cup

Roddtävlingar i varje vattendrag. Båtar och besättning är ofta mycket dekorerade och färggranna. I Hua-Hin avgörs Kings Cup på land i form av elefant polo.

Oktober

Vegetarisk festival på Phuket

Intensiv, explosiv och skrämmande.

Racing Buffalo Festival 

Festival i Chonburi med bland annat buffel-lopp. Varje tävling utser dessutom den vackraste vattenbuffel.

November

Loy Krathong

Krathong är en liten lotus formad båt av bananblad med ett ljus, en rökelsesticka och ett mynt. Som sedan skjuts ut i en flod, sjö eller i havet. Ceremonin är en hyllning till vattenandarna. Du lämnar gångna synder och motgångar bakom sig och ber om lycka inför framtiden. Firas i hela Thailand. Infaller under fullmåne natt i november. Loy = flyter

Wat Saket festival

Bangkok i November. Gyllene berget (Wat Saket eller Golden Mountin) har fösta veckan i november sin gyllene bergsfestival. Berget sägs rymma reliker av Buddha som var en gåva till kung Rama V från vicekonungen av Indien.

December

Thailands Nationaldag

5 december, Kung Bhumibol Adulyadej (Rama IX) födelsedag.

3 comments

  1. Intressant!Loy krathong har vi varit med om/på några gånger, väldigt vackert och stämmningsfullt.Man kan även lägga i en liten bit från en nagel, ett hårstrå, och en tråd från sina kläder (men det kanske är lokalt).
    Man klär de vackert med blommor, blad, rökelser, ljus och mynt, som du skrev.
    Sen är botten oftast en platta från bananträd stammen, eller en bit friggolit,
    för att det ska flyta.

    Åsa

    SvaraRadera
  2. Försök att fira songkran i Ban Phe någon gång, helt villt inne i byn. Har firat i Pattaya tidigare men det slog inte Ban Phe firandet tycker jag.
    Vi kommer vara på plats i år för att delta på denna festlighet.

    SvaraRadera
  3. Hello Åsa!
    Låter hur mysigt som helst och framför allt vackert - har aldrig varit med om någon högtid än.

    Tjenis Fredrik och grattis på födelsedagen ;-)
    Japp det ska vi se till att göra, har bara varit med liiite i Phuket, men inte nämvärt.

    SvaraRadera

Hej

Berätta gärna hur du hittade hit.
Tack för din kommentar,