Frukter i Thailand

Thailands härliga och nyttiga frukter


Finns det något bättre än att frossa i färsk frukt när man är i Thailand? Du kanske har undrat vad alla dessa fantastiska frukter heter? Här kommer en lista på några goda frukter.

Rambutan

Rambutan

En Rambutan kan se ganska skräckinjagande ut med sitt håriga yttre skal. Rambutanen är lite större än en valnöt och har ett läderaktigt skal. Under skalet hittar man ett vitt saftigt fruktkött och en oval kärna som man inte ska äta. Smaken påminner lite om Lychee.

Lychee (Litchi)

Lychee

Lycheefrukten är ca 3-4 ca stor och har en rödaktig färg. Istället för hår som Rambutanen har är skalet täckt med små knottrar. Lychee frukten är mycket populär och kanske populärast i Kina där den funnits i tusentals år. Smaken är frisk och den passar bra i tex fruktsallader.

Mangos

Mango

Mangon är oftast gulaktig i färgen men kan även vara grön, orange och ibland lite röd. Mangon har sitt ursprung från Indien men är nu mycket vanlig i Thailand och övriga Sydasiatiska länder. Mangon är fyllig och frisk i smaken och passar bra till nästan vad som helst. Vill man äta den som den är gör man bäst i att skära runt kärnan på båda sidor.

Durian (Thurian)

Durian

Durian har sitt ursprung från Malaysia och Indonesien. Denna lite mer ovanliga frukt har en inte allt för god doft. Fruktköttets konsistens är lite krämig och smaken är också lite speciell och antingen älskar man den eller inte alls. Den är ca 20-35 cm i diameter och har ett taggigt skal. 
Vissa platser i Thailand tillåter inte att man har med sig denna frukt på grund av den lukt som den medför.

Longan (Lam Yai)

Longan

Longan är en liten frukt med brunt skal, den är ca 2-3 cm i diameter. Fruktköttet är vitt med en frisk smak som påminner om Lychee, Longan brukar ätas färsk, bara skala först.

Ananas (Sapparot)

Sapparot

Ananas är en vanlig frukt i Thailand. Ananasen odlas längs hela Thailändska kusten och Thailand rankas som ledande i exporten av inlagd ananas på burk. Ananas brukar ätas färsk men kan och så användas i många maträtter.

Jackfruit (Khanun)

Jackfruit

Jackfrukt ser ut ungefär som en melon med grått skal. Lukten är lite speciell men smakar sött och gott. 
Jackfrukt kan ätas färsk med glas eller i fruktsallader. Dess frön är också populära ingredienser i många olika matrecept.

Mangosteen (Mungkoot)

Mungkoot

Mangosteen brukar kallas för "Drottningen av tropiska frukter". Det tjocka hårda skalet omger det vita fruktköttet som ligger inuti. Smaken är ljuvligt söt och ska helst ätas som den är. Den kan dock vara lite svår att skala för en ovan. Bäst öppnar man den med en skarp kniv vilken man lägger ett försiktigt snitt runt hela frukten och sedan "skruvar upp".

Thai Bananer

Banan

Bananer finns i ca 20 olika varianter i Thailand. De flesta smakar mycket sött och har ett ganska tunt skal. Användningsområdet för bananer i Thailand är stort. De används i flera sammanhang inom matlagning, till efterrätter, soltorkade snacks mm. Men främst så är de goda att äta färska som de är.

Chompoo

Chompoo

Chompoo är formad som en klocka, oftast röd i färgen. Skalet är blankt och kan ibland också vara grön eller rosa i färgen. Smaken är syrligt frisk.

Att gå på marknad och köpa frukt är rena himmelriket eftersom det finns mycket att välja mellan och det är fruktansvärt billigt!